Indo tapijten

India - een grote leverancier vandaag van handgemaakte tapijten.

De kunst van de tapijtproductie werd geïntroduceerd in India, waarschijnlijk door de grote Mogol Akbar (1556-1605), die bracht perzische wevers en ervaren patroonkunstenaars bij elkaar voornamelijk voor de productie van tapijten voor in zijn paleis.

Tijdens de 16de, 17e en 18e eeuw werden hier vele mooie tapijten geweven, gemaakt van de mooiste schapenwol en zijde, en met perzische patronen. De kwaliteit ging omlaag tijdens de 19de eeuw tot en met het midden van de 20e eeuw, met uitzondering van enkele kleinere producties in de steden van Srinagar, Amritsar en Agra.

Na India's onafhankelijkheid in 1947 beleefde de commerciële productie een hernieuwd ontwaken. Zelfs al waren de meeste wevers verhuisd naar Pakistan, ze waren weer snel op de been dankzij de concentratie op het onderwijs van jongeren, mannen en vrouwen.

Enkele voorbeelden van Indo tapijten:

Tegenwoordig is het land een zeer grote exporteur van goedkope handgemaakte tapijten die variëren in kwaliteit en ze zijn vaak gemaakt met klassieke perzische en chinese patronen

De beroemde Taj Mahal.
Thee plantage in India.
Het paleis in Hyderabad.

Om de oorsprong van een Indo tapijt aan te geven maakt men vaak gebruik van een prefix, bijvoorbeeld Indo Mir, Pakistan-Bochara of Indo Gabbeh, die allen zeer verschillen van een perzische Gabbeh.

Andere tapijten uit India worden verkocht onder de namen van Amritsar, Bhadohi, Jaipur, Kashmir, Srinagar en Mirsapur.

De kunst van de tapijtproductie

Wij hebben een van onze leveranciers bezocht in India en volgden de vele stappen die nodig zijn om een handgemaakt tapijt van hoge kwaliteit te produceren. Het resulteerde in een film waar we achter de schermen keken en een studie van de productie van dichtbij maakten, terwijl we tegelijkertijd een glimp geven van het landschap en de mensen achter de productie.

Enkele voorbeelden van Indo tapijten met Europees design:

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: